Moet je thuis je tijd en aandacht verdelen tussen je werk én je kinderen? Word je tijdens je werk gestoord door je kinderen? Word je tijdens het lesgeven aan je kinderen en andere gezinsmomenten gestoord door je werk? In dit blog vertel ik je hoe je werk en privé gescheiden houdt, zodat je productiever bent en met een goed gevoel de dag afsluit.
10 tips zodat de combinatie thuiswerken en je gezin wél werkt:
- Beslis wanneer je werkt en wanneer je tijd besteedt aan je kinderen. Schrijf dit op in je weekplanning. Je bent productiever als je in blokuren van 1 of 2 uur óf werkt óf je kinderen helpt met hun schoolwerk. Plan tijd voor jezelf en ontspanning, bijvoorbeeld een korte wandeling door je buurt. Werk niet iedere avond tot ’s avonds laat, dat is op de lange termijn niet vol te houden. Een keertje is niet erg, maar maak er geen gewoonte van.
- Laat aan je werk/opdrachtgever weten wanneer je werkt en bereikbaar bent. De kans is groot dat je tijdens je gezinsmomenten minder door hen gestoord wordt.
- Vertel ’s ochtends aan het ontbijt aan de kinderen hoe de dag eruit ziet. Het wordt voor hen duidelijker als je dit zichtbaar maakt door middel van een schema. Zo kunnen zij zien wanneer jij tijd hebt voor hen, wat jullie gaan doen, maar ook wanneer jij werkt en niet beschikbaar bent voor hen. En ook wanneer er tijd is voor ontspanning.
- Bespreek met je kinderen wat de regels zijn voor hen als je werkt, en waarom. Bijvoorbeeld niet rennen en gillen, niet vragen om een snoepje of ander geneuzel. Maak zichtbaar dat je niet gestoord kan worden tijdens je werk. Als je een werkkamer hebt, kan je een stopbord op de deur hangen. Als je aan de eetkamertafel werkt, kan je de gevarendriehoek uit je auto op tafel zetten, maar iets kleiners voldoet ook. Zet een stopwatch of kookwekker waarop ze kunnen zien hoe lang je nog in je werktijd zit en zij je dus niet mogen storen.
- Beloon je kinderen voor elk blokuur dat zij jou niet gestoord hebben. Geef ze een welgemeend compliment. Een zichtbare beloning, zoals het plakken van een sticker op een beloningsspaarkaart, werkt motiverend.
- Gebruik vaste momenten om te schakelen van werk naar privé en andersom. Handige momenten hiervoor ontbijt, lunch en avondeten en de ‘kleine pauzes’.
- Leg je telefoon en laptop weg tijdens de blokuren met je kinderen en de overige gezinsmomenten, zoals het avondeten. Zo kom je niet in de verleiding om toch snel dat ene berichtje te lezen én te beantwoorden.
- Zorg voor een goede werkplek. Een eigen werkkamer, een buro op je slaapkamer of in de slaapkamer van je kinderen. Als je in de woonkamer of aan de keukentafel werkt, zorg dat je een eigen plek aan tafel hebt. Voor alle werkplekken geldt: de dingen die je echt gebruikt zet je op tafel. Zaken die je incidenteel gebruikt, zoals ordners, dossiers en naslagwerk, zet je in een krat op de vloer. Zorg voor een goede stoel. Zet een koptelefoon op, zodat je zo min mogelijk geluiden meekrijgt. Als je klaar bent met werken, ruim je al je spullen op. Ook je laptop.
- Ook je kinderen hebben een goede plek nodig om hun schoolwerk te doen. Zorg dat ieder kind een eigen plek heeft aan tafel. Dat scheelt gezeur over wie waar mag zitten. Geef elk kind een eigen krat waar hun schoolspullen inzitten. Zo zijn jullie sneller aan de slag, ruimen jullie makkelijker op en is de tafel weer klaar om aan te kunnen eten.
- Wees trots op de taken die jullie die dag hebben afgekregen, en op de dingen die goed zijn gegaan, vertel deze aan elkaar en geef complimenten.